KISAYOLLAR
Dernek Başkanımız Dr. Serpil Ustalar Özgen’le 12.12.2011 tarihinde yapılan röportaj
MediHaber sitesinde yayınlandı.
Sağlık mesleklerinin gelişimi adına dernekleri ve mesleklerini tanıtan Medi Haber tarafından , Aralık ayında derneğimiz adına başkanımız Uzman Dr. Serpil Ustalar Özgen ile özel bir röportaj yapılmıştır. Yapılan bu özel röportajda başkanımız , derneğin kuruluş tarihi, amacı, üye sayısı ve hedeflenilen üye sayısı, dernek adına yapılan çalışmalar, faaliyetler, eğitim ve seminerler gibi merak edilen soruları cevaplamıştır. Ayrıca mesleğimizin sorunları ve dernek olarak çözüm önerileri, kısa ve uzun vadeli hedeflerinden de bahsedilmiştir. Medi Haber’in derneğimiz adına başkan Uzman Dr. Serpil Ustalar Özgen ile yaptığı bu röportaj 12.12.2011 21:29 tarihinde yayınlamıştır. Bu röportajın detaylarına aşağıdaki Medi Haber linkinden ulaşabilirsiniz.
http://www.medihaber.net/2011/12/12/anestezi-teknisyen-ve-teknikerleri-dernegi/
Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği
Sağlık Mesleklerin gelişimi adına dernekleri ve mesleklerini tanıttığımız sayfamızda Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Başkanı Uzm Dr. Serpil Ustalar Özgen’le ile özel röportajımızı gerçekleştirdik.
Derneğiniz hangi amaçla kurulmuştur?
Anestezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ATTD), anestezi teknisyenleri ve teknikerlerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmak, akademik çalışmalarda bulunmak, ve toplumun sağlığı açısından menfaatine olacak her türlü faaliyeti destekleyecek çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur.
Dernek olarak çalışmalarınız ne aşamada, hedeflediğiniz kitleye ve amaçlara ulaşabildiniz mi, kaç üyeniz bulunmaktadır?
Sağlık Bakanlığı ve YöK tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Ocak 2011 raporuna göre sağlık meslek liselerinin anestezi bölümü 1987-88 de ilk mezunlarını veriyor, 28 kişi. Ancak bu sayı 1999-2000 yılında 811′ lere ulaşıyor.Aynı rapora göre önlisans Mezunları anestezi / anestezi teknikerliği bölümü 1986-87′da ilk mezunları 29 kişi. 2008-09 yılı mezunları ise 352 kişi. Bu rapora göre toplam mezun 2009 sayılarına göre 5173 kişi.Bu hedef kitlemize olabiliğince ulaşmaya çalışsak da şu anda üye sayımız 266′larda. Giderek artmasını bekliyoruz, henüz kurulalı 8 ay oldu. Amaçlarımızı olabildiiğince hızla gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Dernek olarak bügüne kadar yapmış olduğunuz faaliyetlerden kısaca bahsedermisiniz?
Derneğimiz 05 Nisan 2011 de 7 kurucu üye ile faaliyet göstermeye başlamıştır. Mayıs 2011 de Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Mezuniyet Sonrasıi II. Eğitim Semineri gerçekleşmiştir. Ağustos 2011 de 85 üyemizin katılımıyla ilk sosyal etkinliğimiz Tekne Turu eşliğinde İftar Yemeği organizasyonu gerçekleşmiştir. Kuruluşundan 6 ay sonra Ekım 2011 de 91 üye ile ilk genel kurulumuzu yaptık ve şu an görevdeki yönetim kurulumuzu seçtik. 25-26 Kasım 2011de ise Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nden üyelerimizin katkılarıyla ve çok özverili çabalarıyla Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri III . Eğitim Seminerini düzenlenmiştir.Ankara , Denizli , Kütahya , Adana , Antalya , Kocaeli , Bolu , İzmir , Trabzon , Samsun , Isparta , Bursa , Afyon illerinden yaklaşık 300 kişilik katılım ile toplantı sonucu katılımcıların istek ve sıkıntılarına yer verilmiş olup 4. eğitim toplantısının Nisan 2012 de yapılması kararlaştırılmıştır.
Dernek faaliyetlerinizde ve projelerinizde meslektaşlarınızdan aldığınız geri bildirimler nelerdir?
Eğitim seminerlerimizde meslektaşlarımızla görüşme ve geri bildirim alma şansımız oldu. Seminerlere giderek artan ilgi ve katılımcı sayısından bu seminerlere çok gereksinim olduğunu görüyoruz. Bu derneğin yıllardır kurulmasını ve böyle bir birlikteliği çok uzun zamandır bekledikleri bilgisini alıyoruz. Herkes o kadar ilgili ve memnun ki katılımcılarımızın enerjisine yetişememekten korkuyoruz.
Mesleğinin sorunları ve dernek olarak bu sorunlara çözüm önerileriniz nelerdir?
Öncelikle mesleki ve mezuniyet sonrası eğitimle ilgili sorunları var, ki bunu yılda en az iki eğitim semineri ve iki yılda bir kongre düzenleyerek telafi etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca belirlenen bazı özellikli konularda kısa süreli çalıştaylar düzenleyerek eğitimi ve kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Sağlık Bakanlığı ile ilgili, destek, kadro, doğru kadroda çalıştırılma, özlük hakları, eğitime uygun görevlendirilme, eğitimin kalitesinin artırılması gibi sorunlarımız hakkında görüşmeler planlanıyr. Ayrıca YÖK ile de lisanslarımızı kendi alanımızda tamamlama, lisanüstü eğitimin önünün açılması ve bu konuda programlar hazırlanarak uygulamaya geçirilmesi konularında görüşmek istiyoruz. Mesleğimizin yurtdışı muadilleri ne durumda ve neler yapıyor, bunları görüp inceleyebilmek için yurtdışı toplantılar katılmayı amaçlıyoruz. Mesleğimizin saygınlığı, tanıtılmasında sorunlar var,öyle ki ve kadroları bile kendi adını değil ‘Sağlık teknikeri’ ünvanını taşıyor, diğer teknikerlerin durumlarına uygun iyileştirmeleri mevcutken Anestezi teknisyen ve teknikerleri ameliyathane gibi koşulları hiçbir yere benzemeyen zor şartlarda çalıştıkları halde herhangi bir mesleki tazminat, iyileştirme veya motivasyon almamaktalar.
Türkiye’de mesleğiniz ile ilgili eğitimi süresi ve müfredatı sizce yeterlimi? Daha ideal bir eğitim için neler yapılabilir?
Yaşları 20-46 arasında değişen 1,5 ay – 28 yıl mesleki deneyime sahip 54 teknisyen ve teknikerle yaptığımız bir çalışmaya göre (ANESTEZİ TEKNİKERLERİ DURUMLARINDAN MEMNUN MU? Z.S. USTALARÖZGEN(1), F. TORAMAN(1), E. AKSOY ERKEK(2), S. DURMAZ(2), A. ÖZŞAHİN (3) N.BAYKAN (1) ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD (2) ACIBADEM KADIKÖY HASTANESİ ANESTEZİ TEKNİKERİ (3) MARMARA ÜNİVERSİTESİ MESLEKYÜKSEKOKULU ACİL TIBBİ TEKNİKERLİĞİ BÖLÜMÜ) anestezi teknisyen ve teknikerlerin %68’i okulda aldığı eğitimi meslek yaşamı için yeterli bulmuyor, %77’si meslek yüksekokulu eğitiminin en az 4 yıl olmasını istiyor, %74’ü lisans tamamlayabilmeyi, %81’i lisansüstü eğitim yapabilmeyi istiyor, %72’si yabancı dili ayrıca bir hazırlık sınıfında öğrenmek istiyor, %48’i çalışma koşullarını olumsuz buluyor. Bu meslek grubunun sorunlarını dile getirmek ve olabildiğince çözümler üretmek amacıyla Derneğimiz 05 Nisan 2011′de kurulmuştur. Bu minik anketten de anlaşılacağı gibi anestezi teknisyen ve teknikerleri aldıkları mesleki eğitimi sahada çalışmak için yeterli bulmuyor, kendini risk altında hissediyor, önlisans mezunu olmayı yeterli bulmuyor ve ebe/hemşirelik veya başka ilgili olmayan alanlar dışında Anestezi ilie ligili alanlarda lisans tamamlamayı ve lisans mezunu olmayı hatta lisansüstü eğitim almayı istiyor. Şu anda üniversitemizde ideale yakın bir eğitim vermeyi amaçlıyoruz ancak lisans eğitimi verebilsek, isteyen öğrencilerimizin eğitimine anestezi alanında bir lisans programı ile devam etme şansımız olsa, bu öğrencilerimizden lisansüstü yapmak isteyenlere imkan tanıyabilsek çok daha ideal bir sistem haline gelebiliriz. Sadece sayıyı artırmak amaçlı kısa süreli kurslarla anestezi teknikeri yetiştirerek hem hastaları riske atıyoruz hem de bu kursu alıp çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızı çok zor ve riskli durumlarda bırakıyoruz.
Meslektaşlarınızın çalışma şartları ile ilgili yaşadığı sıkıntılar nelerdir? Sağlık Bakanlığının alanınızla ilgili politikalarını genel olarak kısaca değerlendirir misiniz?
Eğitimlerini tamamladıktan sonra birden bire çok yoğun ve birikimlerinin üzerinde bir çalışma düzeni içerisine giriyorlar. En büyük yakınmaları, çok severek çalışmalarına karşın ameliyathane gibi şartları oldukça yoğun riski oldukça yüksek, üstelik bazı ameliyatlarda çok yoğun radyasyona maruz kaldıkları, çok stresli, gergin ortamlarda, çoğu kez kendi ihityaçlarından fedakarlık yaparak çalışıyorlar. Kendileri gibi çalışan ameliyathane hemşirelerinin çoğu yerde belli tazminatları olsa da anestezi teknisyenleri ve teknikerleri bu konuda hiçbir tazminat ya da iyileştirme almamakta, konusunu da dahi edememekteler. Ayrıca pekçok konuda iyi yetişmiş olduklarından, acil durum deneyimleri ve becerileri fazla olduğundan, bazen ameliyathane dışında acillerde ve ambulanslarda görevlendiriliyorlar ki, bu durum yetiştiriliş amaçları dışında uygun olmayan biçimde kullanılmaları demek ve bu motivasyonlarını ek olarak düşüren bir çalışma biçimi. Anestezi teknisyen ve teknikerleri de çok değerli ve cefakar hemşirelerimiz kadar sayıca azlar, değerliler ve çalışma koşullarına uygun motivasyonlara ve çok daha iyi eğitim programlarına ihtiyaçları var. Ayrıca kadro atamalarında da sıkıntılar yaşanıyor.
Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun tasarısı hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Sizce meslek odaları kurulmalı mıdır?
Bir tür Sağlık Meslek Meclisi gibi bir şey öngörülüyor. Avrupa Birliği standartları için bir tür akreditasyon amaçlı zaten varolanlın yaygınlaştırılıp zenginleştirilmesi ve uygun, haklı ve yerinde amaçlar için kullanılması halinde meslekte kargaşaya bir düzenleme getirebilirse çok iyi olur. Sadece belli grupların idaresinde kalır, adalet ve etik gözetilmezse sıkıntı olabilir.
Dernek olarak düzenlediğiniz bilimsel çalışmalar ve sempozyum/kongreler nelerdir?
Derneğimiz 05 Nisan 2011′de kurulmuştur. Kuruluşundan önce Kasım 2010 da çeşitli illerden 200 meslektaşımızın katılımı ile Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Mezuniyet Sonrası Eğitim Semineri I düzenlenmiş olup toplantı sonunda derneğin altyapısını oluşturmak ve meslektaşlarımızın görüş ve önerilerine yer vermek amacıyla bir aile toplantısı düzenlenmiştir. Derneğin kuruluşunda yer almak isteyen kurucu üyelerimiz bu toplantı ile belirlenmiştir. Derneğimiz 05 Nisan 2011 de 7 kurucu üye ile faaliyet göstermeye başlamıştır.Mayıs 2011 de Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Mezuniyet Sonrasıi II. Eğitim Semineri gerçekleşmiştir.25-26 Kasım 2011de ise Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nden üyelerimizin katkılarıyla ve çok özverili çabalarıyla Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri III . Eğitim Seminerini düzenlenmiştir.Ankara , Denizli , Kütahya , Adana , Antalya , Kocaeli , Bolu , İzmir , Trabzon , Samsun , Isparta , Bursa , Afyon illerinden yaklaşık 300 kişilik katılım ile toplantı sonucu katılımcıların istek ve sıkıntılarına yer verilmiş olup 4. eğitim toplantısının Nisan 2012 de yapılması kararlaştırılmıştır.
Mesleğinizde mezun sayısı kaçtır? Sizce bu sayı yeterlimi, eksik veya fazla ise neler yapılmalıdır?
Sağlık Bakanlığı ve YöK tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Ocak 2011 raporuna göre sağlık meslek liselerinin anestezi bölümü 1987-88 de ilk mezunlarını veriyor: 28 kişi. Ancak bu sayı 1999-2000 yılında 811′ lere ulaşıyor.Aynı rapora göre önlisans Mezunları anestezi / anestezi teknikerliği bölümü 1986-87′da ilk mezunları 29 kişi. 2008-09 yılı mezunları ise 352 kişi. Bu rapora göre toplam mezun 2009 sayılarına göre 5173 kişi. Bu sayı yeterli değil, çünkü 100 000 kişiye 8.96 Anestezi teknisyen ve teknikeri düşüyor. Bu durumda mezun sayısını artırmak için okullar açmak tek çözüm olmamalı, ,ayrıca bu okullarda eğitim kalitesi de göz önünde bulundurulmalı, sayıları yanında kalifiye Anestezi teknisyen ve teknikerleri yetiştirilmeli. Ayrıca mezunlarımız, hastanelerde ‘ihtiyaç olan herhangi bir birimde’ değil, yetenek, bilgi, beceri ve eğitimleri gereğince anestezi uygulamalarının yapıldığı alanlarda uygun biçimde değerlendirilip çalıştırılmalı. Bazı durumlarda kısa süreli kurslar ile anestezi teknikeri yetiştirilip kadro veriliyor ki biz iki senelik eğitimi yeterli görmezken bu iyice kaliteyi düşüren bir durum.
Mezunların iş bulma olanakları ve çalşma alanları ve nerelerdir? Sağlık Bakanlığı’nda branşınızdan alım sayıları yeterlimi?
Daha önce de bahsettiğimiz Sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından hazırlanan Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü raporuna (Ocak 2011) göre aşağıdaki sayıları paylaşmak isterim. Bu sayılara baklıdığında Sağlık alanında bu konuda da çok tamamlanması gerekli pekçok görev olduğu görülmektedir. Her yıl giderek artan Anestezi Teknisyeni ve teknikerlerimizin, hem çalışma alanları hem de beceri, istek ve memnuniyetleri göz önüne alındığında meslek kalitesinin, bilgi ve görgü düzeyinin artırılması yanısıra çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu farklı donanımlara sahip anestezi teknisyen ve teknikerlerimizin kendi alanlarında etkin görev yapabilmeleri için elimizden gelenleri yapmayı amaçlıyoruz.
Sağlık Alanında Önlisans Eğitimi Veren Kurumlardaki Mezun Sayıları şöyledir: Sağlık Teknikeri, Sağlık Teknisyeni ve Diğer Sağlık Personelinin Kurumlar İtibariyle Sayısal Dağılımı
Kurumlara göre anestezi uzmanı dağılımı
Sağlık bakanlığı 1725
Üniversite 460
Özel 1023
Toplam 3208
100000 kısıye dusen 4.42
(Avrupa ortalaması 14.9)
Kurumlara göre anestezi teknisyeni/teknikeri
Sağlık bakanlığı 4700
Üniversite 266
Özel 1537
Toplam 6503
100.000 kişiye düşen 8.9
Sağlık bakanlığının bu konuda alımları artımakla beraber mezunların tümünün sağlık bakanlığında istihdam edilmeleri mümkün olamayacapına göre özel hastanelerde de çalışma koşulları ve özlük haklarının düzenlenmesi, iyileştirilmesi ve Sağlık Bakanlığında da kadrolarının ‘Anestezi Teknisyen ve teknikeri’ olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Dernek olarak meslektaşlarınızdan beklentileriniz nelerdir?
Dernek çok uzun yıllar sonra kurulabildi, bu yüzden çok değerli, ve ancak üyelerini gayreti, birlikteliği, elele vererek çalışması ile ayakta kalabilir. Bu yüzden tüm seminerlerimize, toplantılarımıza olabildiğince katılımcı olmalarını, yapabiliyorlarsa aktif roller almalarını istiyoruz. İlk seminerler İstanbul’da idi, üçüncüsü Konya’da ve çok keyifle gerçekleşti, dördüncü için Antalya’dan teklif aldık, değerlendiriyoruz. Bu tür talepler bizi çok sevindiriyor, olabildiğinde uzak köşelere ulaşmak istiyoruz ki sorunlardan haberdar olalım. Henüz emekleme aşamasında olsa da dergimizin ilk sayısı çıktı, ikincisinin hazırlıkları devam ediyor. Şu anda henüz tam istediğimiz düzeyde olmasa da dergiimizin bilimsel içeriğini gün geçtikçe artırmayı planlıyoruz.Bu dergimize tüm üyelerimizin katılımını, yazılarını bekliyoruz.Dergimize yavaş yavaş yazılar yollamaya başladılar. Kocaeli ekibi bu konuda çok hevesli ve fedakarca işi yürütüyorlar http://www.anestezitek.com/ olarak web sayfamızı düzenledik ve verilerimizi girmeye başladık, duyuru ve faaliyetlerimizi, eğitim seminerlerimizde yer alan bildirilere üyelerimiz web sitesinden ulaşabiliyorlar. Bu siteyi takip etmelerini ve faaliyetlere katılmalarını bekliyoruz.
Beklenen sayılara bir iki yıla dek ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Dernek üyelerimiz gerçekten çok hevesli ve çalışmaya istekliler. Eğitim seminerlerimizden çok yarar gördüklerini belirtiyorlar . Yönetim kurulu olarak bazı çekirdek komisyonlar oluşturduk, üyelerimizin kendilerine uygun komisyonlara katılarak çalışmalarını ve komisyonları ve bizi çalıştırmalarını bekliyoruz.
Dernek olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizden bahsedermisiniz?
Her yıl giderek artan Anestezi Teknisyeni ve teknikerlerimizin, hem çalışma alanları hem de beceri, istek ve memnuniyetleri göz önüne alındığında meslek kalitesinin, bilgi ve görgü düzeyinin artırılması yanısıra çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu farklı donanımlara sahip anestezi teknisyen ve teknikerlerimizin kendi alanlarında etkin görev yapabilmeleri için elimizden gelenleri yapmayı amaçlıyoruz. Mesleki sorunlar arasında ilk sırada lisans tamamlama ile ilgili sorunlar ve eğitimlerinin yeterli olmayışı, tam olarak yetişmeden çok yoğun çalışmaya başlama ve pekçok yerde bu çalışmanın manevi veya maddi karşılığını alamama gibi sorunlarımız var. Eğitim seminerleri ve seneye yapmayı planladığımız kongre gibi etkinliklerle bu eksiklikleri biraz olsun kapatmayı hedefliyoruz. Ancak bu konuda Dernek’in de maalesef 20TL üyelik aidatı dışında bir geliri veya başka merkezlerden desteği olamıyor , karşımıza hep Sağlık Bakanlığı ile ilgili engeller çıkıyor. Anestezi Teknisyen ve teknikerlerinin yaralanabileceği çok fazla kaynak olmaması nedeniyle bu konudaki açığı kapatmak üzere devam etmekte olan bir kitap projemiz var. Sağlık bakanlığı ve YÖK ile eğitim ve lisans tamamlama ile ilgili sorunlar ile ayrıca derneğimizin tanıtılması ve destek alınabilmesi konusunda görüşmeler planlandı. Yurtdışındaki muadillerimizin çalışmalarını izleyerek bilgi, görgümüzü artırmaya, eksikliklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Yurtiçinde üye sayımız belli oranalra ulaştığında şubelerimizi açmayı planlıyoruz. Ayrıca yurtdışı kongre ve toplantılarda da derneğimizi temsil edeceğiz. Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında bazı yardım kuruluşların(TİKA, AKUT gibi) faaliyetlerine dernek olarak katılabilmek için girişimlerde bulunacağız.
Medihaber olarak sizlere, derneğimize göstermiş olduğunuz ilgi ve destekten ötürü çok teşekkür ediyoruz, iyi çalışmalar diliyoruz.
Uzm Dr. Serpil Ustalar Özgen
Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği
Genel Başkanı